Verse ingrediënten van eigen bodem én onze ecologische voetafdruk inperken? Je moest het ons geen twee keer zeggen! We zijn echt trots op onze eigen moestuin in het hartje van Turnhout. In ons tuintje is het niet alleen zalig vertoeven: we plukken er dagelijks groenten, fruit en kruiden voor onze gastrobar. ’s Morgens geplukt, ’s avonds op jouw bord. Laat het smaken!
We hebben dit voorbije jaar besloten om onze eigen moestuin op te starten. De ecologische voetafdruk van ons voedsel, uitgedrukt in kilometers, is een gemiddelde van tussen de 1000 en 3000 km . In die zin voelden we dat we met onze restaurants daarin iets mochten betekenen.
Onze moestuin is er eentje op basis van de permacultuur waar we aan bodemverzorging doen en diversiteit creëren.
Zo hebben we minimaal bodemkerende bewerkingen , omdat elk onderdeel van het bodemleven zijn niche en functie heeft, een gezonde, evenwichtige bodem garandeert vitamine en mineralenrijke voeding.
We hebben bomen en struiken, die naast een extra oogst, ook nuttige schimmels en bacteriën uitwisselen en dienen als waterpompen en temperatuurregelaars. Niet onbelangrijk in tijden van extreem weer.
Bloemen vol van nectar worden her en der in de tuin verspreid om de bij te helpen, de bij , de essentie van het leven op aarde.
Wilde zones zijn er om nuttige diertjes aan te trekken, zoals het lieveheersbeestje bijvoorbeeld, om zo plagen te voorkomen.
Kortom…een systeem in evenwicht waar we hopelijk meer en meer van kunnen gaan oogsten en jullie van (h)eerlijke groentjes kunnen voorzien.
In samenwerking met Oor-sprong